Przepis na … placki z burakiem cukrowym
06-10-2015
Sezon zbioru buraków cukrowych w pełni, dlatego też polecamy smaczne placki z ich dodatkiem.
Placki z burakiem cukrowym są bardzo proste w wykonaniu i przypominają placki ziemniaczane.
Mają słodkawy smak i z powodzeniem można je podać jako deser.
Nie podamy Wam składników wyliczonych co do grama – bo jest to przepis z gatunku „na oko”.
Na przygotowanie około 50 niewielkich placków zużyliśmy:
- 2 średniej wielkości korzenie buraka cukrowego
- 5 ziemniaków
- 2 cebule
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Do tego potrzebne były:
Mąka, szczypta kłodawskiej soli oraz olej do smażenia.
Wykonanie:
Obrane buraki, ziemniaki oraz cebulę trzemy na tarce o drobnych oczkach (można do tego użyć robota kuchennego lub blendera).
Dodajemy jajka i mieszamy wszystko dokładnie.
Dodajemy mąkę sprawdzając przy tym konsystencję. Masa nie może być zbyt rzadka- ma przypominać tą na placki ziemniaczane.
Na patelnię wlewamy olej, czekamy aż się rozgrzeje. Łyżką nabieramy masę buraczano-ziemniaczaną i przenosimy na patelnię lekko ją przyklepując. Powstałe placuszki smażymy na złoty kolor z obu stron.
Po wyjęciu placki odkładamy na ręcznik papierowy. Pozbędziemy się dzięki temu nadmiaru tłuszczu.
Podajemy ciepłe, posypane cukrem pudrem.