Przepis na … placki z burakiem cukrowym

06-10-2015

DSC01439Sezon zbioru buraków cukrowych w pełni, dlatego też polecamy smaczne placki z ich dodatkiem.

Placki z burakiem cukrowym są bardzo proste w wykonaniu i przypominają placki ziemniaczane.

Mają słodkawy smak i z powodzeniem można je podać jako deser.

Nie podamy Wam składników wyliczonych co do grama – bo jest to przepis z gatunku „na oko”.

 

 

 

 

 

 

 

Na przygotowanie około 50 niewielkich placków zużyliśmy:

  • 2 średniej wielkości korzenie buraka cukrowego
  • 5 ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Do tego potrzebne były:

Mąka, szczypta kłodawskiej soli oraz olej do smażenia.

Wykonanie:

Obrane buraki, ziemniaki oraz cebulę trzemy na tarce o drobnych oczkach (można do tego użyć robota kuchennego lub blendera).

Dodajemy jajka i mieszamy wszystko dokładnie.

Dodajemy mąkę sprawdzając przy tym konsystencję. Masa nie może być zbyt rzadka- ma przypominać tą na placki ziemniaczane.

Na patelnię wlewamy olej, czekamy aż się rozgrzeje. Łyżką nabieramy masę buraczano-ziemniaczaną i przenosimy na patelnię lekko ją przyklepując. Powstałe placuszki smażymy na złoty kolor z obu stron.

Po wyjęciu placki odkładamy na ręcznik papierowy. Pozbędziemy się dzięki temu nadmiaru tłuszczu.

Podajemy ciepłe, posypane cukrem pudrem.