Kukurydza czy sorgo?

13-09-2016

Ze względu na panującą w tym roku suszę w wielu rejonach, zwłaszcza na słabszych glebach, wystąpiły niekorzystne warunki do uprawy kukurydzy, która jest podstawą w żywieniu bydła opasowego i mlecznego. Susze, coraz częściej występujące w naszym kraju podczas kwitnienia i pylenia kukurydzy, mocno wpływają na jakość i wielkość plonu.
W tak niesprzyjających warunkach warto zadać sobie pytanie czy nie warto rozpocząć uprawy sorga?

Te zdjęcia nasz doradca- Marek Łukomski, wykonał 7 września br. w miejscowości Czerwonka, gmina Chodów, powiat kolski. Widoczne na zdjęciach sorgo to znajdująca się w ofercie KHBC odmiana RONA 1.

Sorgo pomimo nieco niższych wartości pokarmowych, wykazuje swoją przewagę nad kukurydzą i to szczególnie w latach skrajnie suchych. Jako roślina klimatu tropikalnego doskonale gospodaruje wodą wydając większe plony masy zielonej. Ponadto może być uprawiane na glebach słabszych, gdzie uprawa kukurydzy bywa zawodna.

Sorga nie należy traktować jako uprawy konkurencyjnej wobec kukurydzy. Może to być raczej roślina komplementarna, która na stanowiskach słabych, gdzie uprawa kukurydzy jest zawodna wyda duży plon zielonej masy. Szczególnie polecać sorgo można w rejonach ubogich w opady, gdyż jest to roślina znosząca okresowe niedobory wody bez szkody dla plonu. Prace hodowlane nad sorgiem trwają cały czas, co skutkuje ciągłą poprawą jakości nowych odmian.

Marek Łukomski i odmiana sorgo RONA 1
Kliknij po dodatkową porcję wiedzy:

Zachęcamy do przeczytania artykułu udostępnionego na stronie Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu: „A może sorgo?”.